![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Motorest-Na-Skalce-Vysonin-mrazici-cast-lednice.jpg)
V prvním letošním měsíci provedli naši výživáři v kraji celkem 71 kontrol různých provozoven stravovacích služeb, rozložení viz tabulka.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Bez-nazvu-3.png)
Většina kontrol byla provedena jako plánovaná, 10 na základě oznámení činnosti v provozovně za účelem zaregistrování do databáze provozoven v ČR a tentokrát 3 kontroly byly provedeny na základě upozornění na obecné zdravotní potíže po konzumaci pokrmů.
Bez závad bylo shledáno 20 provozoven, za zjištěné nedostatky bylo uloženo 17 pokut ve výši 44.500 Kč, v 11 případech bylo možné prohřešky vyřešit domluvou na místě. Ve 2 případech byla nařízena sanitace a v tom nejhorším případě bylo vyhlášeno okamžité uzavření na místě.
Pokud jde o preventivní dozor, v lednu bylo posouzeno 26 projektových dokumentací potravinářských podniků (kavárny, pekárny, bistra, pizzerie a kebaby), z toho v 5 případech musel být projekt přepracován nebo doplněn. Za zmínku stojí kupříkladu hodně rozsáhlá akce – další část projektu rekonstrukce výpravní budovy železniční stanice Pardubice nebo stavba Magnum II rovněž v Pardubicích. K zahájení činnosti bylo vydáno 6 stanovisek (z toho ve 2 případech zatím nebylo odsouhlaseno pro nedodělky). Z významnějších akcí lze uvést například uvedení stavby do zkušebního provozu – revitalizace letního stadionu v Pardubicích.
Některé stálice mezi zjišťovanými závadami – nedostatečný úklid, stavebně technické závady, společné skladování neslučitelných potravin, zamražování potravin…
Například tato baterie u umyvadla v kuchyni by si zasloužila očistit.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Baterie-u-umyvadla.jpg)
Nebo tato stěna. Má být hladká, beze spár, nesmí se zde usazovat prach, nesmí se to sypat…
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/La-Cantina-Letohrad-2-rotated.jpg)
Poměrně častým nešvarem je, že se nikdo nepodívá při úklidu dolů, POD.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Restaurace-EDEN-Hermanuv-Mestec-ciste-nadobi-.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Restaurace-EDEN-Hermanuv-Mestec-kuchynske-zakouti.jpg)
Opakovaně zjišťované zamražování potravin – výrobce určí nějakou skladovací teplotu, dobu spotřeby nebo minimální trvanlivost – zamražením v provozovně je porušeno vše, co výrobce určil a za co zodpovídal. Většinou je změněna i kvalita těchto původně čerstvých surovin, ne každý umí zamražovat tak, aby nedošlo k porušení suroviny. Zejména u chlazeného masa dojde při nešetrném zamražení ke vzniku velkých krystalků ledu, které potrhají buňky svaloviny.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Zamrazene-chlazene-maso-1.jpg)
Ani párečky nelze zamražovat.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Zamrazene-parecky-1.jpg)
Syrová vajíčka (stejně jako syrové maso) nemohou být uložena společně s čímkoliv, co se už bez další úpravy může konzumovat, je tu značné nebezpečí bakteriální kontaminace.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Krizeni-potravin-v-chladnicce.jpg)
Někdy nás ale může překvapit něco „nového“, například toto novoroční překvapení. Prodávat pečivo přímo z jakéhosi nevybaveného přívěsu na staveništi, bez zajištění základních podmínek pro tuto činnost, bez podmínek pro osobní a provozní hygienu, bez možnosti ochránit své produkty před prachem a jinými nečistotami, tato představa provozovatele se ukázala jako zcela scestná. A ještě k tomu přímo pod okny KHS. Chcete-li předejít podobné situaci se zákazem činnosti a s pokutou, radši se běžte předem na hygienu poradit. Ať už to je kdekoliv v ČR.
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/20230103_111854.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG20230104100448_00.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG20230104101141_00.jpg)
![](https://www.khspce.cz/wp-content/uploads/IMG20230104100820_00.jpg)
Zpracoval: Odbor HV a PBU 3. 2. 2023
Foto: KHS
Další výsledky kontrol ZDE.