Krajská hygienická stanice

Aktuality

  • COVID portál
    detailní informace v souvislosti s covidem v běžném životě více zde https://covid.gov.cz/
  • Pravidla vstupu do České republiky – aktualizace od 17. listopadu 2020
    Od 17. listopadu 2020 je účinné nové ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví, které upravuje vstup osob do České republiky. Nové opatření reaguje na pokračující pandemii onemocnění COVID-19 a koordinaci na úrovni EU. Vyplývající epidemiologická opatření a omezení se vztahují jak na české občany vracejí se zpět do ČR, tak i na všechny cizince.
  • Informace pro nemocné a osoby v karanténě
    https://koronavirus.mzcr.cz/otazky-a-odpovedi Mám-příznaky-onemocnění-covid-19 Byl-jsem-v-kontaktu-s-osobou-s-nákazou-covid-19
  • Informační linka MZ – COVID 19
    Celostátní informační linka je dostupná na čísle 1221 a je k dispozici v pracovních dnech od 8 do 19 hodin a o víkendu od 9 do 16.30 hodin.  
  • Aktuálně o koronaviru
    více na stránkách MZČR:   https://koronavirus.mzcr.cz/
  • COVID-19 informace
    Ministerstvo zdravotnictví ČR:    https://koronavirus.mzcr.cz/ Odběrová centra: https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/ SZÚ: http://www.szu.cz/tema/prevence/2019ncov Pravidla pro překračování státních hranic: web Ministerstva vnitra https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx  
  • Pravidla základní hygieny po záplavách
    Povodně základní informace 2020
  • Uvolňování opatření od 25.5.2020
    Podmínky pro uvolňování opatření od 25.5.2020: více zde  https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/05/specifikace_pokyny_2505.pdf
  • Ministerstvo zdravotnictví definovalo podmínky pro letní tábory v době epidemie koronaviru
    https://koronavirus.mzcr.cz/ministerstvo-zdravotnictvi-definovalo-podminky-pro-letni-tabory-v-dobe-epidemie-koronaviru/
  • Ukončení nouzového stavu
    Dne 17. 5. 2020 dochází k ukončení nouzového stavu. Podmínky pro vstup na území České republiky a karanténní opatření jsou od 18. 5. 2020 upraveny ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví. Schválením tohoto opatření nedochází z hlediska podmínek vstupu do ČR k výrazným změnám.
  • Covid – 19 : Mimořádná opatření a usnesení vlády
    aktualizované informace zde: https://koronavirus.mzcr.cz/category/mimoradna-opatreni/
  • Covid-19
    bezpečné používání OOP při poskytování lůžkové zdravotní péče covid_19_oop_oblekani_svlekani sociální služby a hospicová péče, bezdomovectví  http://www.szu.cz/tema/prevence/socialni-sluzby problematika pitné vody, odpady a kanalizace  http://www.szu.cz/tema/prevence/odpady-kanalizace    
  • Manuál pro občany: Práva a povinnosti za nouzového stavu
    https://koronavirus.mzcr.cz/manual-pro-obcany-prava-a-povinnosti-za-nouzoveho-stavu/
  • COVID-19 Přeshraniční pracovníci (tzv. pendleři)
    informace zde
  • SZÚ – Desatero o látkových rouškách
    23.03.2020 Desatero o látkových rouškách
  • SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu
    23.03.2020 Upozornění SZÚ – SARS koronaviry mohou přežítit na nebaleném pečivu
  • Doporučení SZÚ pro dekontaminaci nákupních košíků va vozíků
    23.03.2020 Doporučení pro dekontaminace nákupnich voziků
  • Infolinka pro osoby s postižením sluchu
    Infolinka s online přepisem pro osoby s postižením sluchu
  • Jak správně používat dezinfekční prostředky
    20.03.2020 Pravidla pro správnou dezinfekci
  • COVID-19 – aktuální informace
    nový web MZČR  – vše o koronaviru:    více zde SZÚ  http://www.szu.cz/tema/prevence/2019ncov Zprávy o situaci v anglickém jazyce – situation reports WHO   http://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports Ve věci cestování do zahraničí lze nalézt další informace na webu Ministerstva zahraničních věcí
  • Doporučení Národní referenční laboratoře pro výrobky určené pro styk s potravinami a výrobky pro děti do tří let k prodeji nebalených potravin, nápojů a pokrmů do spotřebitelem přinesených nádob a při prodeji potravin v bezobalových prodejnách v souvislosti s pandemií onemocnění COVID-19
    13.03.2020 Doporučení NRL FCM SZÚ pro prodej nebalených potravin a gastro provozovny po dobu vyhlášené pandemie COVID 19
  • Informace ke koronaviru COVID-19 (krizová linka)
    v pracovní dny 07.00-19.00, o víkendu 07.00-19.00 Telefon: +420 602 730 251 V pracovní dny lze volat rovněž na telefonní čísla protiepidemických oddělení (Pardubice, Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí), uvedená v rubrice Kontakty  
  • Hravě o pohlavních chorobách – „HOP“
    HOP je název preventivního programu pro základní a střední školy, který Krajská hygienická stanice realizuje ve školách pardubického okresu. Jeho cílem je diskutovat o rizikovém sexuálním chování, informovat žáky o chorobách přenášených intimními kontakty a způsobech, jak se před nimi chránit. Kondom totiž není vždy spolehlivou ochranou, přestože jeho použití patří mezi základní preventivní opatření. V roce 2019 jsme na téma infekčních nemocí přenášených krví a pohlavním stykem informovali zábavnou formou více než 800 žáků a studentů. Zdůrazňujeme, že partnerská věrnost…
  • Nová doporučení pro výživu – referenční hodnoty potravin (DACH) 2019
    Společnost pro výživu vydala aktualizované 2. vydání publikace Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH).  Publikace je určena pro odborníky ve zdravotnictví, potravinářství, zemědělství, školství a všech dalších oborů zabývajících se problematikou výživy člověka.  
  • Příprava pokrmů metodou sous-vide, vaření ve vakuu – 1. díl
    Připravili jsme pro vás malý seriál o kuchařské technice SOUS-VIDE. Dnes o tom, co to vlastně je. V poslední době se stále častěji můžete setkat s poměrně novou kuchařskou metodou, sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“). Při tomto způsobu přípravy pokrmů se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Většinou jde o několik hodin při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji jde o teplotu v rozmezí 55–90°C. Během úpravy dochází…
  • Evropský antibiotický den (EAAD)
    Evropský antibiotický den připadá každoročně na 18. listopad a jeho příprava je již od roku 2008 koordinována Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí. KHS Pardubického kraje informuje veřejnost o celoevropské kampani za omezení užívání antibiotik v situacích, kdy to není nezbytné, například u virových infekcí, jako jsou běžná nachlazení a chřipka. Cílem je také podpořit otevřenou spolupráci pacienta s lékařem. K dispozici ke stažení materiály v tiskové kvalitě k EAAD (zdroj SZÚ, ECDC): více zde Primary care – Patient Flyer_CZE
  • Výsledky 2. kola kontrol v rámci akce HAD 2019 v ČR
    Na celém území České republiky v termínu 26. 8. – 1. 9. 2019 proběhlo druhé kolo kontrolně-preventivní akce Policie ČR  a Úřadu vlády ČR pod názvem: „Hazard, alkohol a děti 2019“ (HAD) ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, Českou obchodní inspekcí, Celní správou ČR, Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru a dalšími subjekty. Zpráva o akci za krajské hygienické stanice v České republice je k dispozici na webu MZ ČR zde: Výsledky druhého kola HAD 2019 Foto: archiv KHS Jelínková, HV a PBU Pardubice
  • Vyjádření k průběžnému monitoringu kvality pitné vody ve skupinovém vodovodu Polička
    Vyjádření – průběžný monitoring kvality pitné vody v Poličce
  • Herpesviróza ryb
    K výskytu herpesvirózy ryb v Pardubickém kraji KHS sdělujeme: onemocnění herpesviróza kaprů Koi je druhově specifické onemocnění zvířat (kaprů Koi)  a není přenosné ze zvířete na člověka. Tzn., že člověk, pokud byl v kontaktu s virovým agens způsobující nemoc kaprů, neonemocní. Informace k onemocnění ryb a výskytu ohnisek najdete na stránkách SVS Pardubického kraje: https://www.svscr.cz/
  • Bioplasty
    Do tržní sítě České republiky se v posledních 2 letech dostávají předměty pro styk s potravinami vyrobené  z plastů, do kterých se přidává bambus či  jiná „přírodní“ látka.  Pro běžného spotřebitele nejsou snadno identifikovatelné jako výrobky z plastu, jelikož  jsou  často nazývány  „přírodními“, „ekologickými“, „biologicky snadno rozložitelnými“ či „šetrnými k životnímu prostředí“.   Jde o různé typy kuchyňského nádobí nebo pomůcky pro domácnost, které jsou určeny pro opakované použití – například talíře, misky, hrnečky, dětské servírovací sady či kelímky s víčky. Mají podobný vzhled jako melaminové…
  • 4.-5.10.2019 Výstava hub v Pardubicích
    Výstava je jako každý rok spojena s mykologickým poradenstvím a je možné se zúčastnit zajímavých odborných přednášek. Akce je vhodná mimo jiné i pro zájemce o zkoušku znalostí hub na KHS Pardubického kraje.
  • Akce „Hazard, alkohol a děti 2019“ v Pardubickém kraji
    Již několikátý rok se koná celostátní akce Policie ČR a Úřadu vlády pod názvem „Hazard, alkohol a děti“ (HAD). Při kontrolách spolupracuje policie s celníky, hygieniky, obchodní inspekcí, hasiči a dalšími subjekty. Cílem akce je především prevence, tedy předcházení protiprávního jednání na úseku patologických jevů u dětí, spolupráce s provozovateli nabízejícími alkohol a tabákové výrobky, osvěta. Kontroluje se zejména dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret, nelegálních drog a dodržování zákazu umožnit hazardní hraní dětem (do 18 let věku). Více o…
  • Zmrzliny před prázdninami
    Zatímco školákům začínají prázdniny, hygienikům přibývá „letní práce“. Všude už se otevírají různé stánky s občerstvením nebo se zmrzlinou, kterým všechny hygienické stanice věnují zvýšenou pozornost. Pracovníci KHS Pardubického kraje se na hlavní zmrzlinovou sezónu spojenou s odběry vzorků zmrzlin a ledových tříští teprve chystají, ale i tak již provedli nějaká šetření. Celkem bylo v našem kraji ke dnešnímu dni provedeno 43 kontrol stánků, kaváren, restaurací a jiných provozoven stravovacích služeb, kde se připravuje a prodává zmrzlina. Výsledky odebraných vzorků zatím…
  • Zkoušky ze znalostí hub podzim 2019
    Přijímání přihlášek k podzimnímu termínu zkoušek bylo uzavřeno. Další termín bude vyhlášen na jaře 2020. Podzimní termín zkoušek znalostí hub na Krajské hygienické stanici Pardubického kraje byl stanoven na 24.9.2019. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, pracoviště Mezi Mosty 1793 v Pardubicích. Zájemci se mohou přihlásit na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách: PŘIHLÁŠKA Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940. Zkoušky znalosti hub lze absolvovat na místně…
  • 31. květen – Světový den bez tabáku
    Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlašuje každoročně poslední květnový den Světovým dnem bez tabáku, aby tak upozornila veřejnost, že rakovina plic, na kterou umírá v Evropě nejvíce lidí ze všech nádorových onemocnění, je zbytečná. Kromě toho kouření souvisí s celou řadou dalších onemocnění, zejména dýchacího a oběhového systému. Přijďte si s námi o prevenci kouření, závislosti a zdravém životním stylu popovídat v pátek 31.5. do Pardubické nemocnice. Jaká je úmrtnost na rakovinu plic v České republice a v Pardubickém kraji se také…
  • Výskyt spalniček v Pardubickém kraji v 19. týdnu
    Aktuální informace k 10.5.2019
  • Spalničky – výskyt v 18. KT
    aktuální informace
  • Epidemický výskyt spalniček v Pardubickém kraji- aktuální informace ke dni 26.4. 2019
    spalničky k 26.4.2019
  • Epidemický výskyt spalniček v Pardubickém kraji- aktuální informace ke dni 18.4. 2019
    Aktuální informace k výskytu spalniček v Pardubickém kraji k 18.4. 2019 http://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/spalnicky/ http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/EIW/WIW_2019_SZU.pdf
  • Epidemický výskyt spalniček v Pardubickém kraji- aktuální informace ke dni 12.4. 2019
    aktualizace ke dni 12.4
  • Zkouška znalostí hub 2019
    Přihlašování zájemců na tento termín bylo k 5.6.2019 uzavřeno. Další termín bude 24.9.2019. Termín zkoušek znalostí hub na Krajské hygienické stanici Pardubického kraje byl stanoven na 11.6.2019. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, pracoviště Mezi Mosty 1793 v Pardubicích. Zájemci se mohou přihlásit na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách: PŘIHLÁŠKA Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940. Zkoušky znalosti hub lze absolvovat na místně příslušné hygienické stanici…
  • Epidemický výskyt spalniček v Pardubickém kraji- aktuální informace ke dni 5.4. 2019
    spalničky k 5.4. 2019
  • Aktuální informace k epidemickému výskytu spalniček v Pardubickém kraji – stav k 29.3.2019
    Aktuální informace
  • Aktuální informace k vývoji epidemiologické situace ve výskytu spalniček v Pardubickém kraji k 22.3.2019
    více zde…..
  • Informace k výsledkům veterinárních hygienických kontrol polského hovězího masa
    Informace k celé situaci s hovězím masem z Polska můžete sledovat na webu Státní veterinární správy ČR. 5.2.2019 Informace k výsledkům kontrol 6.2.2019 Došetřování v pražských restauracích 7.2.2019 Výsledky vyšetření Názorná ukázka z restaurace z našeho kraje – balíčky i nádobky bez jakéhokoliv značení, bez popisu. Takto nelze. A je jedno, zda se jedná o maso hovězí nebo jiné. Jelínková, odbor hygieny výživy a PBU foto Archiv KHS    
  • Zkouška znalosti hub jaro 2019
    Jarní termín zkoušek znalostí hub na Krajské hygienické stanici Pardubického kraje byl stanoven na 11.4.2019. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, pracoviště Mezi Mosty 1793 v Pardubicích. Zájemci se mohou přihlásit na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách: PŘIHLÁŠKA Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940. Foto archiv KHS
  • Evropský antibiotický den (EAAD)
    KHS Pardubického kraje informuje veřejnost o celoevropské kampani za omezení užívání antibiotik v situacích, kdy to není nezbytné, například u virových infekcí, jako jsou běžná nachlazení a chřipka. Cílem je také podpořit otevřenou spolupráci pacienta s lékařem. EAAD připadá každoročně na 18. listopadu a jeho příprava je již od roku 2008 koordinována Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí. K dispozici ke stažení materiály v tiskové kvalitě k EAAD (zdroj, SZÚ, ECDC): letak_szu_antibiotika_nejsou_bonbony Jak se šíří odolnost vůči ATB Leták Fakta pro veřejnost…
  • Zkouška znalosti hub 2019
    Zimní termín ke zkouškám byl k 1.2.2019 uzavřen, o jarním termínu budeme včas informovat. Zimní termín zkoušek znalostí hub na Krajské hygienické stanici Pardubického kraje byl stanoven na 8.2.2019. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, pracoviště Mezi Mosty 1793 v Pardubicích. Zájemci se mohou přihlásit na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách: PŘIHLÁŠKA Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940. Foto Tereza Tejklová archiv
  • Výrobky ze silikonu v kuchyni.
    silikonové kuchyňské pomůcky
  • Informační leták k převařování vody pro domácnosti z cisterny
    Informační leták k převařování vody pro domácnosti z cisterny
  • Náhradní zásobování pitnou vodou cisternami
    Náhradní zásobování pitnou vodou dovozem cisternami (1)
  • Čaj s tropanovými alkaloidy v distribuční síti řetězce Tesco
    Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nevyhovující čaj „TESCO MIX OF HERBS bylinný čaj, porcovaný“ v distribuční síti společnosti Tesco Stores ČR a.s. Laboratorní analýza v akreditované laboratoři SZPI potvrdila přítomnost atropinu v množství 213 μg/kg a skopolaminu v množství 44,7 μg/kg. Atropin a skopolamin jsou tropanové alkaloidy se známými negativními účinky na lidské zdraví a nesmějí být v potravinách přítomny. Potravina nesla označení data minimální trvanlivosti do 05. 2019, šarže L3496/2/125 a jejím distributorem na českém trhu byla společnost Tesco Stores ČR a.s., Vršovická…
  • Zkoušky ze znalosti hub podzim 2018
    Další zkoušky znalosti hub budou probíhat na KHS na podzim 2018, prozatím bez konkrétního termínu konání. Termín bude upřesněn podle přihlášených zájemců. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, pracoviště Mezi Mosty 1793 v Pardubicích. Zájemci se mohou přihlásit v dostatečném časovém předstihu na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách: PŘIHLÁŠKA. Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB. Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940.
  • Projekt „Integrovaný systém uživatelů pro krajské hygienické stanice“
    Ministerstvo zdravotnictví, Odbor informatiky ve spolupráci se zástupci KHS, započalo realizaci projektu „Integrovaný systém uživatelů pro Krajské hygienické stanice“. Hlavním výstupem bude nový  jednotný integrovaný  komunikační systém MZ ČR pro Krajské hygienické stanice a modernizovaný systém správy uživatelů. Projekt bude realizován na území celé ČR, včetně území hl. m. Prahy. Z projektu pořízené informační systémy mají celoplošnou dostupnost. Vytvořené informační systémy budou využívány všemi krajskými hygienickými stanicemi, které jsou umístěné ve všech krajích České republiky. http://www.nsez.cz/dokumenty/projekt-integrovany-system-uzivatelu-pro-krajske-hygienicke-stanice_15564_31.html  
  • 31. květen – Světový den bez tabáku
    Z iniciativy Světové zdravotnické organizace (WHO) se od roku 1987 vyhlašuje Světový den bez tabáku. Má za cíl upozornit na rizika spojena s užíváním tabáku a jeho důsledky s dopadem na jednotlivce i veřejné zdraví, ale také podnítit zájem veřejnosti a politiků k větší ochraně před škodlivými účinky tabákového kouře.  Každý rok je zacílen na některé z témat souvisejících s kouřením. Letošní téma je Tabák a srdečně cévní onemocnění. Kouření tabáku je totiž druhou hlavní příčinou oněmocnění srdce a cév po…
  • Spalničky – základní fakta o onemocnění
    http://www.mzcr.cz/dokumenty/ministerstvo-zdravotnictvi-informuje-o-zvysenem-vyskytu-spalnicek-v%C2%A0ceske-republ_15276_1.html
  • Dotaz – sportovní klub a prodej občerstvení při utkáních
    Rád bych se zeptal ohledně působnosti hygienické stanice, resp. jejích kontrolních pravomocí. Pokud bude spolek, resp. pobočný spolek, v rámci své vedlejší činnosti vykonávat podnikatelskou činnost (např. sportovní klub bude prodávat při utkáních občerstvení), podléhá kontrole prováděné hygienickou stanicí v plném rozsahu, nebo v „omezeném“ rozsahu, nebo kontrole nepodléhá? KHS (případně SZPI) provádí dozorovou činnost ve všech případech provozování stravovací služby, což je i prodej občerstvení stánkovým způsobem nebo při jednorázových příležitostných akcích, u každého provozovatele této činnosti. Z definice „potravinářského…
  • Zkoušky znalosti hub – červen 2018
    Termín zkoušek uzavřen Letní termín zkoušek znalostí hub na Krajské hygienické stanici Pardubického kraje byl stanoven na 20. 6. 2018. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, pracoviště Mezi Mosty 1793 v Pardubicích. Zájemci se mohou přihlásit na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách: PŘIHLÁŠKA. Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB. Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940.   Foto archiv KHS
  • Provozovatelé stánků se zmrzlinou nebo s občerstvením musí také oznámit zahájení činnosti na KHS
    Oteplilo se a pomalu se začínají otevírat různé sezónní stánky se zmrzlinou, s občerstvením… Opakovaně připomínáme, že povinnost oznámit zahájení činnosti se týká i provozovatelů stánků s občerstvením nebo zmrzlinou! FORMULÁŘ  pro náš kraj najdete zde na webu – případně vždy na webu jiné místně příslušné KHS. Týká se to i stánků při jednorázových akcích. Pokuta za nesplnění této povinnosti byla navýšena na 50.000,- Kč, proto je lepší tuto povinnost akceptovat. Povinnost vyplývá z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.…
  • Zpráva o činnosti PBU za rok 2017
    Zpráva o činnosti PBU KHS Pardubického kraje za rok 2017
  • Zpráva o činnosti hygieny výživy za rok 2017
    Zpráva o činnosti HV KHS Pardubického kraje za rok 2017
  • Prevence v praxi studentů
    Dne 12. ledna 2018 se konala na Fakultě zdravotnických studií v Pardubicích prezentace studentských projektů zaměřených na prevenci onemocnění. V letošním roce studentky a studenti oborů porodní asistentka, zdravotní sestra a zdravotnický záchranář vytvářeli projekty na téma hygieny rukou, moje tělo, prevence úrazů a první pomoc, ochrana před slunečním zářením, výživa a pohybová aktivita. Určenými cílovými skupinami byly děti mateřských škol a nově také senioři žijící v domovech pro seniory. Po vyhlášení výsledků bylo z 31 projektů vybráno 6 projektů, které…
  • Zkoušky znalosti hub – jaro 2018
    Termín zkoušek uzavřen Jarní termín zkoušek znalostí hub na Krajské hygienické stanici Pardubického kraje byl stanoven na 11. 4. 2018. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, pracoviště Mezi Mosty 1793 v Pardubicích. Zájemci se mohou přihlásit na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách: PŘIHLÁŠKA. Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB. Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940.
  • Kojenecká výživa s podezřením na kontaminaci salmonelou potvrzena v ČR
    Tisková zpráva SZPI ze dne 23. 12. 2017 Varování spotřebitelům: distribuce kojenecké výživy s podezřením na kontaminaci salmonelou potvrzena v ČR Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela notifikaci v rámci systému rychlého varování (RASFF) z Francie, která potvrdila distribuci několika šarží kojeneckých mléčných výživ, u kterých existuje podezření na kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella. Notifikace RASFF identifikovala následující šarže výrobku: AMILK kojenecká výživa (2 x 300G), šarže: 0000053236 (DMT: 27.02.2019), 0000073337 (DMT: 03.10.2019), 0000053059 (DMT: 15.02.2019), 0000055012 (DMT: 04.05.2019), 0000054678 (DMT:…
  • Výsledek testování olova a kadmia ve výrobcích z keramiky
    Výsledek testování obsahu olova a kadmia ve výrobcích z keramiky, které byly odebrány Krajskou hygienickou stanicí Pardubického kraje v roce 2017 pro laboratorní anylýzu
  • Příliš soli škodí dětem i dospělým
    U příležitosti světové kampaně World Salt Awareness Week 2017 je pořádán seminář a tisková konference, které se uskuteční v pondělí 20. listopadu 2017 od 14.30 v Lékařském domě, náměstí I. Pavlova, Praha 2. Akci pořádají SZÚ, Česká pediatrická společnost ČLS JEP a Zdravotně-sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice. Zde »bližší informace ke stažení.«
  • Zkouška znalosti hub
    Termín zkoušek znalostí hub na Krajské hygienické stanici Pardubického kraje byl stanoven na 30.11.2017 od 9:00. Zkoušky se budou konat v zasedací místnosti KHS, Mezi Mosty 1793, 530 03 Pardubice. Zájemci se mohou přihlásit na adrese elektronicka.podatelna@khspce.cz, přihláška je ke stažení zde na stránkách. PŘIHLÁŠKA Více zde: ZKOUŠKA ZNALOSTI HUB.  Informace získáte rovněž na adrese: jaroslava.jelinkova@khspce.cz, tel. 466 531 940.
  • Provozovny stravovacích služeb s přítomností zvířat
    Kočičí kavárny, restaurace s prasátkem…  lze to vůbec? Za předpokladu dodržování určitých pravidel je to možné. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se státní veterinární správou zpracovalo a zveřejnilo informace o požadavcích pro podobné provozovny. Případní zájemci je najdou zde: Informace k provozu provozoven společného stravování s přítomností zvířat Určitě žádné z těch zvířátek nepatří do prostoru, kde se připravují nápoje, zákusky, pokrmy. Ani papoušek volně se pohybující nad barem a kakající do nápojového skla není to pravé (kdysi dávno jsme takovou situaci…
  • Ryby a možná nebezpečí spojená s jejich konzumací
    Ryby a mořské plody by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku, mají vysoký obsah esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto nenasycené mastné kyseliny mají důležité strukturální a fyziologické úlohy v našem organismu, zejména v nervových, imunitních a kardiovaskulárních systémech. Ryby jsou také výborným zdrojem bílkovin a vitamínu B12. Při konzumaci ryb nám ovšem nehrozí jen kost zapíchnutá v krku. Ryby a mořské plody mohou být příčinou řady alimentárních onemocnění a otrav s různorodou skupinou původců. I v našich podmínkách se můžeme…
  • Léto a zmrzliny
    Nastalo nám krásné léto, ten správný čas pro letní botky, šaty, výlety…a hlavně čas zmrzlin. Taková vanilková točená zmrzlina je symbolem léta a prázdnin, ale může být též spojena se zdravotními riziky. Nemám teď na mysli bolení v krku, ale střevní problémy způsobené mikrobiální kontaminací. Většina výrobců ve stáncích s točenou zmrzlinou používá výrobu tzv. studenou cestou. To znamená smíchání sypkých surovin s vodou (nebo již zakoupené tekuté směsi)  a nalití do pákového výrobníku zmrzliny. Tento proces výroby, ač se zdá…
  • Spalničky
    Spalničky nejsou jen exotickým onemocněním a nepostihují jen děti. Co jsou spalničky a kde se vyskytují? Více zde…..leták spalničky
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji v 1. pololetí 2017
    V prvním pololetí roku 2017 provedli pracovníci odboru hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 459 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 45 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 21 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů a 11 bylo provedeno v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků. Celkem bylo uloženo 89 pokut v celkové výši 229.500,- Kč. V 5 případech  byla činnost ze závažných důvodů pozastavena. Příklady toho, jak to zcela určitě vypadat nemělo…
  • Letní grilování a jeho nástrahy
    Léto je tady a s ním velmi oblíbené grilování. Téměř každého napadne příjemný večer, posezení s kamarády či rodinou a také dobré jídlo, pití a zábava. To vše jsou důvody, které stojí za rostoucí oblibou grilování a obecně vaření venku. Je tedy dobré vědět, co dělat, aby na příjemně strávený letní večer nezůstaly nepříjemné vzpomínky související s „pobytem“ na toaletě, v horším případě v nemocnici.Mezi nejčastěji používané potraviny ke grilování patří drůbeží, resp. kuřecí maso. Zmíněné nepříjemné vzpomínky na proběhlé grilování…
  • „Poslední típnutí“
    V českých hospodách, restauracích, barech a na dalších veřejných místech se za několik málo hodin přestane kouřit. Nový tzv. protikuřácký zákon vstupuje v účinnost již zítra 31. května. O tom, co nová legislativa přinese a zda bude pro Čechy přínosem nebo komplikací, bude Ministerstvo zdravotnictví ČR v průběhu roku informovat ve vybraných českých městech v rámci kampaně Poslední típnutí. Článek najdete na webu Ministerstva zdravotnictví: ZDE J.J.
  • 31.5.2017 nabývá platnost tzv. „protikuřácký zákon“
    Nejčastější dotazy a odpovědi k němu. Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, („protikuřácký zákon“) nahradí od 31. května 2017, tedy v den, který je již tradičně Světovou zdravotnickou organizací (WHO) vyhlašován jako Světový den bez tabáku, zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů. Hlavním cílem je posílení ochrany před zejména zdravotními škodami působenými návykovými látkami s důrazem na ochranu…
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji ve 4. čtvrtletí 2016
    V měsících říjen – prosinec 2016 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 206 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 15 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 3 kontroly byly provedeny na základě podnětu občanů a 5 bylo provedeno v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků. Celkem bylo uloženo 40 pokut v celkové výši 110.000,- Kč. V 1 případě byl nařízen zákaz používání pitné vody pro mikrobiologickou závadnost. Příklady toho, jak to zcela určitě…
  • Kvalita plastových měkčených hraček na českém trhu
      Kvalita plastových měkčených hraček
  • Podpora oprav domovních olověných rozvodů v roce 2017
    Informace o programu na podporu výměny olověného potrubí vnitřních vodovodů, který realizuje Ministerstvo pro místní rozvoj. vice-zde
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji ve 3. čtvrtletí 2016
    V měsících červenec – září 2016 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 220 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 22 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 7 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů a 2 byly provedeny v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků.Celkem bylo uloženo 63 pokut v celkové výši 202.500,- Kč. V 5 případech bylo nařízeno uzavření provozovny nebo pozastavení činnosti z důvodu velice závažných nedostatků. A nyní – jak to…
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji v 2. čtvrtletí 2016
    V měsících duben – červen 2016 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 282 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 26 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 16 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů a 1 byla provedena v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků.Celkem bylo uloženo 61 pokut v celkové výši 147.000,- Kč.V 1 případě bylo na místě nařízeno uzavření provozovny  z důvodu velice závažných nedostatků a ve 3 případech bylo nařízeno…
  • Kdo z potravinářů má povinnost oznámit na KHS činnost? A jak?
    Povinnost oznámit písemně zahájení činnosti v provozovně stravovacích služeb, její ukončení a nebo změnu platí už více než 10 let. Přesto se neustále objevují provozovatelé, kteří dělají, že to slyší poprvé. Někteří z nich to poprvé neslyší, ale ani tak nedbají. Vzhledem k tomu, že novela zákona o ochraně veřejného zdraví obsahuje paragraf na uložení sankce za neplnění této povinnosti do výše 50.000,- Kč, je zde preventivně pro všechny provozovatele souhrn o této povinnosti. Jedná se o oznámení provozovny stravovacích služeb…
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji v 1. čtvrtletí 2016
    V měsících leden – březen 2016 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 237 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 29 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 10 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů a 3 byly provedeny v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků.Celkem bylo uloženo 47 pokut v celkové výši 115.300,- Kč.V 1 případě bylo nařízeno uzavření provozovny  za účelem odstranění nejzávažnějších nedostatků a v 6 případech bylo nařízeno provedení sanitace.…
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji ve 4. čtvrtletí 2015
    V měsících říjen – prosinec 2015 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 182 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 21 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 5 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů a 2byly provedeny v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků.Celkem bylo uloženo 34 pokut v celkové výši 89.000,- Kč.Ve 4 případech bylo nařízeno uzavření provozovny  za účelem odstranění nejzávažnějších nedostatků a v 6 případech bylo nařízeno provedení sanitace. Chladící…
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji ve 3. čtvrtletí 2015
    V měsících červenec – září 2015 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 296 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 26 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 21 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů a 2 byly provedeny v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků. Celkem bylo uloženo 73 pokut v celkové výši 193.000,- Kč.V 17 případech bylo nařízeno uzavření provozovny  za účelem odstranění nejzávažnějších nedostatků a v 11 případech bylo nařízeno provedení…
  • Nutrivigilance – zdravotní bdělost nad potravinami
    Objevila se u vás nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci potraviny? – TUTO SKUTEČNOST MŮŽETE OHLÁSIT PROSTŘEDNICTVÍM ONLINE FORMULÁŘE na » http://nutrivigilance.szu.cz/. Od února 2015 je zpřístupněna široké veřejnosti beta verze webového portálu Nutrivigilance CZ pro hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci vybraných druhů potravin. V současnosti se CZVP zabývá jejich analýzou, hodnocením souvislostí a případnou zpětnou komunikací s cílem vyjasnit poskytnuté informace.
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji ve 2. čtvrtletí 2015
    V měsících duben – červen 2015 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 278 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 33 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 10 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů a 3 byly provedeny v souvislosti s alimentárním onemocněním strávníků. Celkem bylo uloženo 84 pokut v celkové výši 244.000 Kč.V sedmi případech bylo nařízeno uzavření provozovny  za účelem odstranění nejzávažnějších nedostatků a v 11 případech bylo nařízeno provedení sanitace. Kuchyň Kuchyň Větrací…
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji v březnu 2015
    V březnu 2015 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 92 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 10 kontrol bylo opakovaných za účelem ověřit odstranění závad z předchozích šetření, 5 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů.Celkem bylo uloženo 20 pokut v celkové výši 33.800 Kč.Ve třech případech bylo nařízeno uzavření provozovny  za účelem úklidu a odstranění nejzávažnějších nedostatků. Přehled činnosti v dalších obdobích najdete ZDE.
  • Kontroly stravovacích zařízení v kraji v únoru 2015
    V únoru 2015 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 81 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 6 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů. Netýká se školních a předškolních zařízení.Celkem bylo uloženo 21 pokut v celkové výši 50.800 Kč.V jednom případě byl nařízen sanitární úklid celé provozovny (zjištěn nepořádek, špína, plísně na stěnách) a dvakrát byla nařízena likvidace potravin (konkrétně potravin neznámého původu, potravin se změněnými vlastnostmi a potravin a pokrmů skladovaných po době spotřeby). Chladící box…
  • Kontroly stravovacích zařízení leden 2015
    V lednu 2015 provedli pracovníci oddělení hygieny výživy KHS Pardubického kraje celkem 50 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho 6 kontrol bylo provedeno na základě podnětu občanů.Celkem bylo uloženo 10 pokut v celkové výši 28.500,- Kč.Ve dvou případech byla provozovna uzavřena vzhledem k závažnosti zjištěných závad (špína, nepořádek, myší trus, výskyt švábovitého hmyzu, prošlé potraviny, plíseň na stěnách) pro provedení nápravných opatření, ve třech případech byla nařízeno provedení sanitárního úklidu. Přehled činnosti v dalších obdobích najdete ZDE.
  • Informace o přítomnosti alergenů v pokrmech
    Od 13. prosince 2014 mají provozovatelé potravinářských podniků povinnost informovat spotřebitele o obsahu vybraných alergenů v potravinách i v pokrmech. Seznam těchto čtrnácti alergenů najdete v příloze II Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. (Oprava textu CZ-1169/2011). Seznam látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost je přílohou II nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelů. Celé znění nařízení: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o…
  • Co se skrývá pod pojmem *provozovna stravovacích služeb*
    „My nevaříme, my nejsme žádná provozovna stravovacích služeb!“  Slýcháváme často v barech, hernách, pivnicích… Co to tedy je. Pojem „stravovací služba“ je definován v zákoně o ochraně veřejného zdraví:Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů provozovatelem potravinářského podniku za účelem jejich podávání v rámci provozované hostinské živnosti, ve školní jídelně, menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako…